söndag 27 november 2011

Saftiga saffransbröd, ungefär på Riddarbageriets vis!

















"De blev ganska goda. Saftiga och med mycket saffranssmak. Ska absolut pröva att baka dessa igen, för de lär ta slut i ett nafs."


Saffransbullar
ungefär på Riddarbageriets sätt

Deg
700 g   12 dl    vetemjöl
300 g   3 dl      mjölk
200 g   2,5 dl   strösocker
150 g                smör, rumstempererat
50 g     1 pkt    jäst (blå, för långsammare jäsning)
1 st                   ägg
15 g     2 tsk     salt
            4 pkt     saffran

Fyllning/ Garnering /Topping                   
russin
pärlsocker
sötmandel
mandelmassa

Äggstrykning
1 st ägg
1 tsk salt
2 msk vatten

Här värmer du inte mjölk och smör utan blandar allt på en gång. MEN ta gärna två matskedar smör och värm med saffranet, så får du ur mer smak.
Antingen så kör du degen i degblandare 10 minuter eller knådar för hand i ca 15 minuter.
Låt degen vila i 45 min. Täck över med ren handduk.
(Den kommer antagligen inte ha jäst så mycket, men det är helt i sin ordning.)
 Rundriv* degen. Låt vila i 15 min.
 Ska du göra vanliga lussekatter delar du upp degen i lagoma bitar. Själv delar jag degen på hälften och gör både klassiska lussekatter och en annan som jag kavlar ut och fyller med smör och mandelmassa.
 Innan du bakar ut, låt degen vila på ett bord ca 10 min.
Baka ut som vanligt. Fyll ev plåt med bakpapper eller bakformar.
Jäs under gladpack och handduk i 90 min eller tills de nått dubbel storlek. (Kan ta längre tid)
Sätt ugnen på 230 grader.
 Antingen så penslar du dem med äggstrykningen innan gräddning eller, på rekommendation från bagarn, efter gräddning.
Baka dem i ugn ca 5-10 minuter (jag gräddade i 10 min)
Lycka till!

*Rundriv deg = Vänd upp degen på ett mjölat bord. Du viker degen som i en fyrkant, dvs från kant in mot mitten. Du viker alltså degen så undersidan blir slät. Vänd degen så den släta sidan kommer uppåt. På så sätt skapar du en spänning i degen. (jag har inte riktigt fattat det själv, men tror jag är på rätt väg)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar