tisdag 13 september 2011

Min bästa rödvinssås


Rödvinssås med portvin

Olja
2    scharlottenlökar
½  morot
1   liten bit rotselleri
1      liten bit palsternacka
1    lagerblad
½   msk råsocker

2   dl rött vin
½-1 dl  rött portvin
2 dl kalvbuljong (även kött, höns eller grönsaksbuljong går bra)

Smör


Gör såhär:
·         Fräs löken med lite olja i en riktigt varm kastrull, ska bara bli mjuk och ej ta färg. I med lagerblad och de grovt hackade grönsakerna. Rör om ordentligt.
·         På sidan om, värm upp vattnet till buljongen så den är varm och färdigblandad tills den ska i sås.
·         I med sockret i grönsakerna. Det ska smälta.
·         I med vinet, portvinet.
·         Spä på med den varma buljongen.
·         Låt koka ca 15 min.
·         Sila bort grönsakerna och löken.
·         Smaka av. Fortsätt koka den silade såsen till önskad tjocklek.(Jag brukar reducera den till hälften.)
·         Smaka hela tiden, spä ut med mer vatten, buljong eller vin. Tänk på att när såsen reduceras, blir smakerna mer koncentrerade. Var försiktig med buljongen d.v.s saltet!
·         Önskas tjockare sås, red med vatten och maizena.
·         Precis innan servering: Blanka av den varma såsen med en klick smör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar